Felgyorsult világunkban a hajszolt, stresszes életmód gyakran vezet energia hiányhoz, fáradékonysághoz, ingerültséghez, egészségügyi problémák kialakulásához. Mára életünkben szinte kulcsszóvá vált az „azonnal”. Azonnal akarjuk az információkat, azonnal akarjuk a sikereket, azonnal akarjuk a fontos érzelmeket. Igaz ez a táplálkozásunkra is. Biztos Veled is előfordult már, hogy időhiány miatt többször fordultál a gyorsan elkészíthető félkész-készételek felé vagy éppen sebtében bedobtál egy ízekben gazdag gyorséttermi ételt.

Mindemellett azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, táplálkozás. Számos blog, fórum, cikk foglalkozik a témával, a boltok polcain egyre több egészségesnek titulált élelmiszer jelenik meg.

Néha már Te sem tudod mi az igaz, és mi a félrevezető információ a táplálkozással kapcsolatban? Ezzel a bloggal segítséget szeretnék nyújtani Neked abban, hogy eligazodj az információk tömkelegében. Szeretném megmutatni Neked, hogy egészségesen táplálkozni nem egy misztikus dolog, könnyebben megvalósítható, mint gondolnád.

Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő mennyiségben és arányban, változatos elkészítési formában történő rendszeres fogyasztását jelenti. Ez nem is hangzik olyan bonyolultnak, igaz?

Az étrend nem tiltja egyetlen alapanyag, étel fogyasztását sem. Most meglepődtél? Pedig a lényege ennyire, egyszerű. Azonban célszerű egyes alapanyagokat előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Az egészséges étrend megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezeted számára fontos energiát adó tápanyagokat, mint a fehérje, zsír, szénhidrát. Mindemellett biztosítja az egészség fenntartásához szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét is.

Képzeld el, hogy a tápanyagok egy-egy lego kockák. Ezek pont úgy építik fel a szervezeted, mintha egy lego várat építenél. Egy ilyen lego vár stabilan áll mert a kockái egymáshoz illeszkednek. Emiatt az étrend sosem egyoldalú, nem helyezi a hangsúlyt egyik vagy másik fontos tápanyagra sem. Hiszen a lego vár is eldőlne, ha csak egyféle kockákból vagy egymáshoz nem illeszkedő kockákból állítanánk össze. A jó étrend változatos, mind az alapanyagok, mind az elkészítési módok tekintetében. A két kulcsszó tehát a változatosság és a mértékletesség.

 

Miért kap ekkora hangsúlyt az egészséges táplálkozás napjainkban, miért érdemes foglalkozni a témával?

Egyre több hazai és nemzetközi felmérés készül az emberek egészségi állapotáról, táplálkozási szokásairól. Ezekből kiderül, hogy Magyarországon az emberek hatvan százaléka elhízott és egyre több a túlsúlyos ember, illetve nő azok száma, akik olyan betegséggel küzdenek, melyek megfelelő étrenddel, életmóddal megelőzhetőek lennének.

Vannak olyan betegségek, melyeket a szakemberek táplálkozásfüggő betegségeknek neveznek. Ide tartozik az elhízás, a cukorbetegség, a csontritkulás, a szív-érrendszeri megbetegedések. Ezen állapotok kialakulásának megelőzésében nagy szerepet kap az egészséges táplálkozás, életmód. Például a szív-érrendszeri megbetegedések közel egyharmada megelőzhető az egészséges táplálkozás által. Elsőre megdöbbentő lehet, de csupán helyes étrenddel emberek életét lehet megmenteni és jobbá tenni.

Valószínűleg már Veled is előfordult, hogy a rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó információ miatt úgy érezted, hogy az egészséges életmód valami elérhetetlen, drága luxus, tele folyamatosan bővülő csodaszerekkel, alapanyagokkal. Hidd el, könnyebben és megfizethetőbben kivitelezhető, mint gondolnád. Ugyanis nem attól lesz az étrended egészséges, hogy mindenféle bonyolult, kimondhatatlan nevű, messzi országból származó alapanyagot vásárolsz, melyeket aztán próbálsz minél hatékonyabban beépíteni az életedbe. Hanem attól, hogy figyelsz az arányokra, a változatos alapanyag választásra és ételkészítésre. Az étrend attól megfelelő, hogy Rád van szabva mind mennyiségi mind minőségi szinten.

 

De ahogy a mondás is tartja „nincs tiltott étel csak kerülendő mennyiség”.

Próbáld ki, hogy vajon Neked van-e valamilyen tévhited a táplálkozással kapcsolatban. Írd meg hozzászólásban, ha nem vagy biztos valamiben és megbeszéljük.

Ha további információkra, segítségre van szükséged az étrended kialakításához, keress fel elérhetőségeim bármelyikén.