Napjainkban a divatdiéták, a csodákat ígérő fogyasztó szerek és módszerek tömkelege ígér tartós és végleges fogyást rendkívül gyors idő alatt. Megszámlálhatatlan blog és fórum foglalkozik a fogyás, egészséges táplálkozás témakörével. Ezernyi divatdiétázó sanyargatja magát hosszabb- rövidebb ideig és tombol a fitnesz őrület. Mégis mi az oka annak, hogy mindezek mellett egyre csak nő a túlsúlyos fiatalok és felnőttek száma hazánkban? Mi a baj divatdiétákkal?

A divatdiéták közös jellemzője, hogy rövid idő alatt viszonylag nagy mennyiségű súlyvesztést ígérnek éhezés, életmódváltás nélkül. Valljuk be őszintén… kinek ne lenne csábító az módszer, mely az évek alatt felszedett plusz kilókat különösebb erőfeszítés nélkül „eltünteti” egy szempillantás alatt. Gyorsan elérhető célok, de vajon tartós állapotot okoznak? Mert hát, ha holnaptól elkezdesz éhezni, akkor is látványos fogyást fogsz elérni, de a végén vagy egészségügyi problémáid lesznek, vagy újra elkezded farkas éhesen a hűtő ajtaját tépni.

A legnagyobb probléma, hogy a páciens nem tér át az egészségesebb életmódra, sokszor extrém, még akár a meglévőnél is rosszabb táplálkozási szokásokat vesz fel. Ugyanis ezek a diéták szélsőségekre épülnek, alapjuk, hogy mellőzik valamelyik fő tápanyagot.

Vegyük például a szénhidrátot nélkülöző diétákat. Energiaszükségletünk 50%-át szénhidrátok fedezik, melyből a legnagyobb mennyiségben az izom munkájához van szükség. Továbbá hormonokban is megtalálható, szerepe van az immunanyag képzésében, a kálcium anyagcserében… néhány példát említve a teljesség igénye nélkül. Ezekből is láthatod, hogy szervezetednek szüksége van a szénhidrátokra, a hangsúly a mennyiségen és a milyenségen van. De ugyanez igaz a többi fő tápanyagra, a zsírra és a fehérjére is. A személyre szabott egészséges táplálkozás mindezeket a megfelelő arányban és minőségben biztosítja számodra hiányállapotok kialakulása nélkül.

Azonban a fizikai szinten túl a divatdiéták pszichére gyakorolt hatásai mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Jellemző, hogy az emberek vakon kezdik el követni az étrendeket, használni a csodaszereket, mondván, hogyha ennyi embernek bevált, nekem is ez lesz a megoldás. Mert mit is ígérnek ezek a módszerek? Ha mindent pontról pontra úgy csinálsz, ahogy le van írva, akkor Neked is sikerülni fog. Le fogsz fogyni, szuper egészséges leszel, de azt nem ígérik, hogy meddig. Valóban képesek ezek a módszerek hosszú távú megoldást nyújtani? Valóban képes egy tabletta vagy egy szigorú, lemondásokkal teli étrend válaszokat adni arra, hogy milyen szokások, életkörülmények vezettek a túlsúlyhoz, vagy éppen evési problémákhoz? Ezek pusztán egy-egy perspektíváját ragadják ki az elhízás, túlsúly problémakörének, és nem összességében nézik azt.

 

A divatdiéták általánosítanak, nem veszik figyelembe az egyén szükségleteit. Pedig az a fontos, hogy az életmódváltás során a saját igényedet, ízlésedet vedd figyelembe, hiszen ha nem csak pár hónapig szeretnél karcsú és egészséges lenni, hanem egy életen keresztül, akkor egy olyan életmódot kell kialakítanod, mellyel ezt meg tudod valósítani. Egy olyan személyre szabott étrendet, mely tartalmaz minden számodra szükséges tápanyagot, melyet könnyedén beilleszthetsz a hétköznapokba, vagy akár életed különleges eseményibe is. Olyat, melyet nem folyamatos lemondásként élsz meg, hanem amely elősegíti szellemi, fizikai, lelki egészséged mindamellett, hogy változatos, gazdag íz világot, élményt nyújt.

Te próbáltál már divatdiétát? Most vágsz bele? Írd meg hozzászólásban tapasztalataid, vagy kérdésed.

 

Ha személyre szabott diétát szeretnél vagy csak néhány kérdésed van, keress meg bátran!