„Mert elvégre is minden eset és minden kórállapot a beteg testére szabott, egyéni diétáját követeli meg. „

(Hippokratész)

Sokféle információ, sokszor tévhit kering a köztudatban a táplálkozással, egészséges táplálkozással, betegségek diétájával kapcsolatban. Szuper alapanyagok, élelmiszerek, divatdiéták tucatjai ígérnek szinte azonnali gyógyulást, sokszor olyan betegségek esetében is, ahol kizárólag orvos vagy dietetikus szakember felügyeletével érhető el javulás. A dietetikával foglalkozó szakemberek számos táplálkozási szokást és alapanyagot vizsgáltak meg eddig is és jelen pillanatban is. A probléma az, hogy az interneten fellelhető oldalak és a fogyással, egészséges életmóddal foglalkozó emberek van, hogy elhallgatják a valós ismereteket vagy egyszerűen minden tudás hiányában csak a saját megfigyeléseikre támaszkodnak. Kétes eredetű sikertörténetekkel Dunát lehet rekeszteni, de mi van azoknak az embereknek a beszámolóival, akik nem fogytak le tartósan, vagy akár még rosszabbul is lettek egy diétától.

Felmerül most benned a kérdés, hogy akkor minden csak hazugság? El kell mondjam, ami igaz az interneten és a médiában fellelhető információkból, az az üzenet, hogy a táplálkozásnak döntő szerepe van a szervezet fejlődésében, az egészség megőrzésében, egyes betegségek esetén a gyógyításban, az egészség helyreállításában.

Talán Téged is az hozott erre a blogra, hogy megtudd, miképpen lehet az egészségedet táplálkozással megőrizni, vagy helyreállítani. Elárulom Neked a titkot. Ennek egyetlen hatékony módszere a személyre szabott étrend.

 

De mit is jelent ez a gyakorlatban, miért fontos a személyre szabott étrend bizonyos betegségek fennállása esetén?

Ahogy a cikk elején található idézet is utal rá, minden betegnek egyéni diétára van szüksége. Először is fontos tisztázni, hogy betegség esetén mit jelent a személyre szabottság az étrend, a tanácsadás vonatkozásában. Egy példával érzékeltetném a személyre szabottságot. A ruhaboltban konfekció méretben tudsz ruhát vásárolni, amely nagyjából jó a te méretedre.  (De ez sem mindig igaz, hiszen különbözőek vagyunk és nem próbababák). Ha valakinek nagy a testsúlya akár az étkezési szokásai miatt, akár azért mert valamilyen betegségben szenved, már nem talál magának megfelelő méretű ruhát. Ebben az esetben szükség van egy szabóra, aki pontosan az ő testére szabja a ruhát. Pont ez a helyzet a diétával is. Az interneten kínált diéták és ,,csodaszerek” pont olyanok, mint azok a divatos konfekció ruhák, amik gyakran nem is állnak jól mindenkinek, ha egyáltalán sikerül egy darabot felhúzni magára. A személyre szabott diéta pedig ebben a példában olyan, mint egy Rád szabott ruha. Szerencsére a való életben egy igazi diétával még a ruházkodás sem lesz gond.

A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához való igazodás mind az energia-tápanyag bevitel, mind a nyersanyag válogatás, a konyhatechnológia tekintetében. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a tanácsadás során vérképed, orvosi leleteid figyelembe vételével állítom össze az étrended, hiszen ezekből látszik, hogy például fennáll-e Nálad vitamin-ásványianyag hiány, melyre fokozottabban figyelni kell a menü összeállításánál azért, hogy minél inkább elősegítsük a gyógyulást.

Még egy példát említve, ha például neked gyulladással járó állapotod van akkor nagyobb hangsúlyt fektetek a gyulladáscsökkentő hatású alapanyagokra, ezzel segítve elő mielőbbi állapot javulást.

Számos betegségnél hallhatod azt a kifejezést, hogy egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatóak bizonyos alapanyagok. Ilyenek az egyre több embert érintő gyomor-bélrendszeri megbetegedések, mint például a Chron, Colitis, de itt említeném meg a táplálékallergiások-és intoleranciások egyre népesebb táborát is. Bármilyen betegséged is van, fontos, hogy felmérjem a táplálkozási napló segítségével a toleranciádat. Erre azért van szükség, hogy azokat az alapanyagokat építsem az étrendedbe, melyeket el tudsz fogyasztani. Azokat az alapanyagokat, melyeket nem tudsz elfogyasztani, kihagyom az étrendedből úgy, hogy élvezhető alternatívát ajánlok helyette, tehát lehet úgy is diétázni, hogy az ételeid finomak lesznek.

A tanácsadás során a táplálkozási naplód, a személyes beszélgetés alapján ajánlok Neked egy olyan nyersanyag-válogatási listát, melyre biztonsággal támaszkodhatsz a bevásárlások során, mely tartalmaz minden olyan tápanyagot, melyre Neked az adott állapotban szükséged van. Ezáltal a szupermarketek színes polcai között el fogsz tudni igazodni, és megtanulod, hogy mi az a termék, ami hasznos lesz számodra.

 

Miért is lehet ezt csak személyes tanácsadás kerete mellett végezni? A leleteid értelmezéséhez dietetikus szakember szükséges. Nem csak a betegségedet ,,olvasom ki’’ a papírjaidból, hanem ezek alapján megfelelő étrendet készítek Neked. A táplálkozási naplóból és a beszélgetésünkből pedig megismerem az ízlésedet.

Ezek alapján egy számodra is finom és kellemes étrendet tudok összeállítani melynek fogyasztása a lelkedet is táplálja nem csak a tested. Hiszen ahogy a mondás tartja, „csak az a diéta használ, amit a beteg el is fogyaszt.” Tehát az asztalodon csupa olyan dolog lesz, amit szeretsz, és amit ismersz is, hiszen közösen állítottuk össze az elemeit. Ilyen törődést és szakértelmet viszont az internet fórumairól és a letölthető diétákból nem tudsz megszerezni és az egészséged további romlását is kockáztatod velük.

 

Neked milyen tapasztalataid vannak az internetes diétákkal?

Ha személyre szabott diétát szeretnél vagy csak néhány kérdésed van, keress meg bátran.